STAY MINDFUL TODAY Groningen & Drenthe
 

Opleiding, training tot LVB Mindfulness begeleider

 

Een cursus waarin jij leert de 8 weekse Mindfulness training te geven aan LVB (Licht Verstandelijke Beperking) cliënten.

Zowel uit literatuur, als in de praktijk blijkt dat mensen met een verstandelijke beperking steeds meer stress ervaren en minder mogelijkheden hebben om met deze stress om te gaan. Mindfulness is zeer effectief voor stress reductie.Voor wie is deze Cursus?

De cursus is bedoeld voor professionals in de gezondheidszorg, het onderwijs en de welzijnssector, zoals psychologen, trainers, begeleiders en hulpverleners.
Je leert;

 • LVB cliënten te leren om stress te herkennen en te voorkomen.
 • Dat mindfulness cliënten kan helpen om automatische reactiepatronen te herkennen en beter om te gaan met stressvolle gebeurtenissen
 • Je leert de technieken en oefeningen om mensen met een beperking te begeleiden met mindfulness en compassie.
 • Je leert de 8 weekse MBSR te geven aan LVB cliënten, waardoor je hen helpt meer rust en vrijheid te ervaren.


Onderwerpen;
Een gedegen cursus waarbij je de basisvaardigheden leert om als begeleider LVB groepen te begeleiden vanuit jouw ervaring met mindfulness.
Tijdens de basiscursus staan de volgende onderwerpen centraal:

 • LVB MBSR - training. Het Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) protocol is als basis genomen, waarbij tijdsduur, taalgebruik en groepsgrootte zijn aangepast.
 • Train-de-trainer: bekwamen van de trainersvaardigheden
 • Oefenen met inquiries /vragen/ onderzoek
 • Aandacht voor screening en intake
 • Zorgvuldigheid en toewijding voor familie, netwerk en begeleiding van de cliënt.
 • Kennis over de wetenschappelijke evidentie van deze training.Praktische informatie

De cursus bestaat uit 6 opleidingsdagen van 09:30 tot 15:30 uur. Om de persoonlijke aandacht te garanderen is er per opleidingsgroep plaats voor maximaal 10 deelnemers (de groep start bij minimaal 5 deelnemers). De groep wordt begeleid door een vaste hoofddocent die de kwaliteit en het leerklimaat bewaakt. Studie belasting is ongeveer 2 a 3 uur per week.

Tijdens de cursus zal je ondervinden hoe de LVB training gegeven wordt en je leert stapsgewijs zelf les te geven. Je ontvangt een mindfulness werkboek gespecialiseerd voor LVB cliënten in een 'word document' waarbij één van de opdrachten is, deze op maat te maken qua begrijpelijke taal en plaatjes voor jou specifieke doelgroep. Je zult tijdens de cursus zelf in de praktijk de training gaan geven aan een groepje mensen met een verstandelijke beperking (minimaal 2 maximaal 5 deelnemers). De eindopdracht van deze cursus is het schrijven van een zelfreflectie verslag, een LVB mindfulness werkboek inleveren welke je zelf hebt ontwikkelt die binnen de kaders van de 8 weekse MBSR gegrond is en het inleveren van geluidsopnames van de LVB mindfulness training die je zelf hebt ingesproken. 

De kosten voor de cursus (6 opleidingsdagen) bedraagt € 1.275,-. Dit is incl. lunch/koffie & thee en locatie kosten en excl. btw (particulieren worden vrijgesteld van btw). 

De lesdagen zijn een keer in de twee week en vinden plaats op een vrijdag. De locatie is Bolgerswoldhoeve te Veendam in de provincie Groningen.Groep 1 start 2022 najaar;  De opleidingsdagen zijn op vrijdag 14 & 28 oktober, 11 & 25 november 2022, 13 & 27 januari 2023

Er kan in 2022 nog een extra groep gedraaid worden als er een groep van minimaal 5 tot maximaal 10 deelnemers 
Zeer waardevolle opleiding / training waarbij ik zelf stapsgewijs heb geleert om les/training te geven. - Alette Mulder -


Inschrijven voor de Cursus LVB Mindfulness begeleider

Certificaat

De opleiders zijn geregistreerd categorie 1 lid van de Vereniging voor Mindfulnesstrainers Belgie Nederland (VMBN).
Na de opleiding krijg je een certificaat en kun je zelf aan de slag als mindfulness-begeleiding voor mensen met een verstandelijke beperking. 

Nadien ontvang je je eigen gecreëerde mindfulness werkboek voor LVB cliënten en geluidsopnames, welke je zo hebt aangepast dat deze heel goed aansluit bij jouw cliënten populatie. 


Voorwaarden voor deelname

 1. Een voorwaarde voor deelname is dat je zelf de 8 weekse MBSR of de individuele mindfulness training hebt gevolgd.
 2. Een klein groepje deelnemers met een licht verstandelijke beperking les kunnen geven tijdens de cursus.
 3. De cursus tot ‘LVB Mindfulness begeleider’ is op HBO niveau, een opleiding óf werkervaring op hbo niveau wenselijk.
Direct mailen voor een vraag over de cursus tot mindfulness begeleider
Terug naar begin
E-mailen
Bellen
Map
Info
LinkedIn